רפואה סינית
רפואה סינית מסורתית(TCM) מבוססת על רעיון של איזון QI(צ'י-בעברית).
QI הוא אֵנֶרְגִיָת החיים שזורמת בכל דבר שקיים וכמו כן היא זורמת ומחייה את גוף האדם.
QI מווסת את גוף, רוח, נפש, תודעת ורגשות האדם והוא זורם בכל גופנו ברשת תעלות וערוצים הנקראים "מרידיאנים". ישנם 12 מרידיאנים עקריים הזורמים מהחוץ אל תוך איברי הגוף, מרידיאן לכל איבר.
כמו כן ישנם 8 מרידיאנים מיוחדים המוליכים אנרגיה עמוקה יותר.
תעלות אילו מדמות רשת של גופי מים הקשורים זה בזה ומוליכים אנרגיה ממש כמו גופי המים בטבע.
לחלק מנקודות הדיקור ישנן שמות המתארים את יכולת ההשפעה שלהן לפי הקבלתן לסוג גוף המים, כגון באר, מעיין , פלג, נהר וים.
לכן אלמנט הזרימה התקינה הוא כה משמעותי לרפואת האדם, סטגנציה(תקיעות) משמעותה כאב וחולי.
QI מושפע מהכוחות המאזנים אותו הנקראים YIN(יין-בעברית) המיצג אנרגיה נקבית וYANG(יאנג-בעברית) המיצג אנרגיה זכרית.
כאשר זרימת הQI מופרעת והYIN והYANG יוצאים מאיזון , נוצרת מחלה/כאב/מצוקה.
רפואה סינית מכילה בתוכה כלים כגון דיקור, צמחי מרפא, טיפול בעזרת תזונה נכונה, מדיטציה, תרגילי נשימה, תנועה וטיפולי מגע.
דיקור/אקופונקטורה
דיקור הוא אמנות של החדרת מחטים דקות מאוד לרקמת העור בכדי להניע ולעורר נקודות ספציפיות למטרות תרפואיטיות.
בגוף האדם ישנן מאות נקודות דיקור אשר חלקן מופיע על גבי מרידיאנים וחלקן מופיע בנקודות חשובות אחרות.
נקודות אילו מעבירות אינפורמציה ספציפית, סוג של קוד שיש למטפל ישירות עם הגוף ונפש המטופל.
המחט משמשת כמוליך אנרגטי וכך הדיקור מכניס אל הגוף QI חיצוני הנמצא באוויר ובגוף המטפל.
בנוסף לדיקור במחטים בלבד, ניתן להשתמש בחום, לחץ מתון, חיכוך, שאיבה ופולסים חשמליים אלקטרו מגנטים בכדי לעורר את הנקודות בעצמות ולמטרות שונות.
הנקודות מגורות על מנת לאזן ולווסת את תנועת הQI באדם ובכך להשיב אדם לבריאותו הגופנית והנפשית.
צמחי מרפא-הרבולוגיה סינית
הרבולוגיה סינית היא אחד ממרכיביה החשובים ביותר של הרפואה הסינית, יש שיאמרו שהחשובה מבניהם.
רפואת הצמחים הסינית היא בת כ- 5000 שנים כאשר הספרות העתיקה ביותר שנמצאה עד היום בנושא היא בת 3000 שנים.
הצמח הסיני הבודד נמדד לפי מספר מדדים בסיסים, טעמו(מר, מלוח, חמוץ, חריף, וכו'..)הטמפרטורה שלו והאברים אליהם הוא מגיע. ולכן הצמחים הסיניים ניתנים בצורה של פורמולות היוצרות איזון אנרגטי, סינרגטי בין הצמחים בכדי לטפל במצבים וסמפטומים ספציפים.
כל שינוי במינון של צמח בודד או בהחלפה או הוספה של צמח לפורמולה מאפשר לנו להתאים ולשנות את תהליך הטיפול תוך כדי תנועה, דבר שמקנה גמישות מאוד גדולה בטיפול והתאמה של פורמולה למטופל כמו כפפה ליד.
היתרון הגדול ביותר של רפואת הצמחים היא מבחן הזמן, הצמחים ששרדו את מבחן הזמן טיפלו במיליארדי אנשים במהלך השנים בהצלחה רבה.
בסין המודרנית הרפואה הסינית נלמדת במקביל לפרמקולוגיה מודרנית והרופא המטפל יושב בחדר שבצידו האחד ארון צמחי מרפא ומצידו השני ארון תרופות, על כך הוא יאמר לא פעם "עדיף שתי ידיים מאחת". ולכן מאוד חשוב לעבוד באינטגרציה עם הרפואה והרופאים המערביים בכדי לעשות שימוש הדדי בכלים שעולים לידי צורך בטיפול.
טיפול הוליסטי
רפואה סינית מתבוננת על הקיום בראיה הוליסטית, בכדי להבין בריאות מה היא ואת מקור ותהליך החולי.
היא מסתכלת על מערכת הגוף נפש כיחידה אחת ומתמקדת במניעת החולי באותה המידה שבה היא מתמקדת בריפו החולי.
רוב המחלות מציגות בפנינו סימנים וסימפטומים מוכרים וספציפיים להן, אבל אותם סימנים וסימפטומים יכולים להופיע באופן ובעצמה שונה אצל כל אחד ואחת מאיתנו, ולכן אנשים החולים במחלות זהות יקבלו לעיתים קרובות טיפול שונה.
ברפואה סינית אנו מטפלים באדם ולא במחלה, מטופל יקבל טיפול ופורמולת צמחי מרפא סינית למצבו הנתון ולאחר שהמצב משתנה ומשתפר, כך גם הטיפול והפורמולה הבא אותם המטופל יקבל יהיו שונים בהתאם למצבו ויכולתו להכיל אותם. הטיפול הוא דינאמי ומטרתו היא להזכיר לגוף ולנפש את תפקודם המקורי והמאוזן.
שיאצו
שיאצו היא המקבילה היפאנית לפיזיותרפיה אך היא שונה ממנה לחלוטין באופן הטיפול , היא שיטה שהתפתחה ביפן על בסיס הגישה והראיה הסינית בשילוב טכניקת המגע שהיתה קיימת ביפן באותה התקופה. עיסוי זה משלב נענוע, לחיצות ומתיחות בעזרת אצבעות, ידיים, מרפקים, ברכים ורגלים. המניפולציה המופעלת על הגוף מפעילה את נקודות הדיקור והמרידיאנים השונים ובכך גורמת לזרימת QIהרמונית, הרפיית מתח נפשי ופיסי, שיפור זרימת הדם, עידוד גמישות רצועות, גידים, מפרקים ושרירים, העברת מערכת העצבים ממצב סימפתטי(חירום) לפרה סימפתטי (רגיעה ומנוחה) ושחרור אנדורפינים, הורמונים שמשככים כאב ומשרים תחושת רוגע.
טיפול בתינוקות וקטנטנים
הרפואה המערבית יוצאת מן הכלל כשמדובר בטיפול במצבים אקוטיים כגון עצמות שבורות, דלקות חריפות או כל דבר הדורש ניתוח וכמובן במצבים מסכני חיים. אך היא מוגבלת ביכולותיה כאשר מדובר בבעיות עור, ריאות, עיכול וכו'.. או בעיות בעוצמות שאינן מסכנות חיים, אין לה את היכולת של הטיפול העדין והממוקד במטופל, ולרוב דרך הטיפול שלה הוא בעצמות חזקות וגסות מדיי(אנטיביוטיקה וסטרואידים לרוב והנטייה לנתח), דבר שלא מעודד את הגוף להתמודד עם הבעיה אלא מרגיל אותו שהתרופה היא שמתמודדת עם הבעיה והוא יכול להמשיך לייצר אותה.
מנגד, הגישה ה"הוליסטית"(שלמה) של הרפואה הסינית לטיפול במצבים זהים, נובעת מהסתכלות שלמה על האדם/ילד, מטרתה לעודד את הגוף לטפל בבעיה/להפסיק ליצרה ולתמוך ביכולת הריפוי של הגוף(הוא יודע לתקן הכל, לא הגבס מתקן את השבר:). לדוגמא: ילד עם בעיות נשימה יקבל ונטולין/סטרואידים בעצמות ולתקופות שונות, דבר שלא יפתור את מקור הבעיה( ייצור בעודף או פינוי לקוי של ליחה שהצטמגה בריאות) אלא יפנו בעצמם את הליחה. טיפול כזה יכול להקל מאוד על המטופל ובמקרים קשים הוא מציל חיים!! אך הוא אינו פותר את הליחה שדבוקה היטב בריאות ואת הנטייה של הילד לקחת כל חולי שעולה(צינון/ יציאת שיניים וכו') לביטוי ריאתי ולפעמים אף מנציחה את הבעיה ע"י הפיכתה לכרונית(אסטמה במבוגרים). הרופא בונה על סטטיסטיקה שאומרת שעד גיל 4+- רוב הילדים מתגברים על אסטמת ילדים.
הרפואה הסינית יכולה להוות טיפול חלופי או מקביל לרפואה המערבית. למשל במקרים של רגישות וחולשה ריאתית (אסטמת ילדים), היא יכולה להחליף את הרפואה המערבית במקרים הקלים יותר או לעזור בניקוי הריאות מהליחה הדבוקה אליהם (כעזר לרפואה המערבית) במקרים הקשים יותר. הטיפול מותאם אישית לכל ילד וילד לפי הגודל והנטייה שלו(לחום ועודף/קור וחוסר..) והוא מתייחס לילד, לסביבתו ולסיבת המחלה כמכלול שלם (גוף, נפש ורוח). הטיפול כולל מגוון טכניקות כגון אקופונקטורה, עיסוי עדין ורפואת צמחים סינית ומטרתו היא לעזור לגוף לתקן את חוסר האיזון על ידי גירוי של יכולת ההבראה הטבעית של הגוף.